Предлагаме пчелни отводки

Ние от Пчеларска биоферма за мед V&D предлагаме пчелни отводки.

Видове:
 • Дадан-Блат
  с 4 рамки
  с 5 рамки
Цена за Дадан-Блат: 35 лв./рамка (включена е цената на майката към семейството).
 • Лангстрот-Рут
  с 4 рамки
  с 5 рамки
Цена Лангстрот-Рут: 30 лв./рамка (включена е цената на майката към семейството)
Предлагаме видовете пчелни майки: карника, италианска, местна пчела, карпатска.
Предлагаме следните видове пчелни майки:
 • Карника
 • Италианска порода
 • Местна (българска медоносна) пчела
 • Карпатска порода

Цена на пчелна майка: 30 лв./броя

Информация за пчелните отводки

Пчелният кошер е затворена структура, в която някои видове медоносни пчели от подрода Apis живеят и отглеждат малките си. Въпреки че думата кошер обикновено се използва за описване на гнездото на всяко пчелно семейство, научната и професионална литература разграничава гнездото от кошера. “Гнездо” се използва, когато се говори за колонии, които се помещават в естествени или изкуствени кухини или са висящи и изложени. “Кошер” се използва, когато се описва изкуствена, създадена от човека, конструкция, в която се помещават пчелите. Няколко вида Apis живеят в колонии, но за производство на мед западната медоносна пчела (Apis mellifera) и източната медоносна пчела (Apis cerana) са основните видове, отглеждани в кошерите.

Структура на кошера

Вътрешната структура на кошера е изградена от множество шестоъгълни клетки, направени от пчелен восък, наричани още пчелна пита. Пчелите използват клетките за съхранение на храна (мед и цветен прашец) и за настаняване на пило (яйца, ларви и какавиди).

Кошерите имат няколко основни цели: производство на пчелен мед, опрашване на растителните култури, снабдяване с пчелни продукти, предназначени за апитерапия и опит за смекчаване на последиците от нарушението на колапса на колониите. В Америка кошерите обикновено се транспортират, за да могат пчелите да опрашват посевите в други райони. Издадени са редица патенти за дизайни на кошери.

Дадан-Блат е вид кошер, представител на вертикалните пчелни кошери. Изобретен е от американеца с френски произход Шарл Дадан, a по-късно е доусъвършенстван от швейцареца Емил Блат, откъдето идва и името му – Дадан-Блатов кошер. Първият човек, който изобретява кошер с подвижни рамки, е Франсоа Хубер. Той е смятан и за „баща“ на съвременното пчеларство.

пчелни отводки

Повече може да научите тук.

Абонирайте се за седмични новини и промоции
Последвайте ни