Мед с пчелен прашец
Пчелен мед
Повече информация за нашият пчелен мед

Пчелният мед е хранителен вискозен, течен или кристализирал продукт. Пчелен мед се произвежда от медоносни пчели от нектара на цветовете или секрециите от или върху живите части на растенията. Пчелите събират, трансформират, комбинират с конкретни вещества, които те отделят, складират и оставят да узреят във восъчни пити.

Полезни свойства на меда

  • регулира метаболитните процеси
  • укрепва имунитета
  • подобрява състава на кръвта
  • помага срещу безсъние
  • дава чиста енергия на тялото, възстановява силите
Как произвеждаме нашият мед

Правенето на мед е комплексен и уникален процес и се извършва на няколко етапа. Пчелите правят мед, за да се хранят с него. Пчелите работнички, които събират нектар, изсмукват с хоботчето си нектара или маната, като го събират в медовото си стомахче. В главата се намират хипофарингиални жлези, от които се отделят ензимите инвертаза и диастаза.

  • Цветята произвеждат нектар и привличат нашите пчелички
  • Пчелите събират нектара и го пренасят в кошера
  • Пчеличките запечатват меда с восък, за да узрее
  • Ние събираме готовия мед и го правим достъпен за вас

Предлагаме няколко вида 100% чист истински пчелен мед:

Монофлорният мед се получава при 100% нектар от едно растение. Получаването на този вид мед е възможно, само ако пчелите са разположени в центъра на местност с диаметър 4 – 5 km и засят само и единствено с липи или акация. По този начин те събират нектарът само от това единствено растение.

Полифлорният мед (или още известен като мед букет) се получава от едновременно цъфтящи овощни, тревисти, фуражни, етерично-маслени и други медоносни растения. Той е смес от нектарите на различните растения.

Любопитен факт:

Медът издържа вечно, но грешки при преработката му могат да доведат до влошаване на качеството му, дори разваляне. Ако захарта в меда ферментира, започва образуването на малки количества алкохол и въглероден диоксид. Така медът става среда за развитието на бактериите. Те не са опасни за хората със здрава имунна система, но могат да предизвикат инфекции при хора с по-слаба.

Медът трябва да бъде изваден от пчелната пита едва, когато тя е поне 80% запечатана от пчелите. Изключение прави рапицовият мед. Добре съхраняваният мед не променя качествата си. Обикновено се препоръчва температура на съхранение до 25 градуса Целзий на тъмно място. Препоръчително е медът да бъде херметически затворен.

Когато се купува мед е добре той да бъде в стъклен буркан с капачка за допълнително уплътнение, защото това може да се окаже, че е и крайният фактор, който е от ключово значение за по-дългия срок на годност на меда.

пчелен мед

Важно е, когато пазарувате и избирате мед в магазин, да преглеждате внимателно етикета. На пазара се предлага много често „разреден“ мед, който не е 100% натурален истински мед. Най-често това е 30% истински мед, към който има прибавени 70% глюкозо-фруктозен сироп, което въобще не отговаря на изискванията за истински мед. Истинският пчелен мед представлява 100% натурален пчелен продукт, към който няма прибавени допълнителни химикали.

Истинският 100% натурален пчелен мед, какъвто предлагаме ние от Пчеларска биоферма за мед V&D, не съдържа никакви допълнителни примеси и това лесно може да се усети още по самия мирис и вкус.

Повече информация за меда може да научите тук.
Абонирайте се за седмични новини и промоции
Последвайте ни