Пчелни майки

Пчеларска биоферма за мед V&D приема заявки за записване за поръчки на пчелни майки и отводки сезон 2023 г.

Предлагаме следните видове пчелни майки:

– Карника

– Италианска порода

– Местна пчела

– Карпатска 

Цена: 30 лв. на пчелна майка.

За повече информация ни пишете.

Пчелни майки вид Карника

Пчелните майки вид Карника са много трудолюбиви и работливи пчели, които също така са изключително спокойни и неагресивни пчели. Те се характеризират с това, че бързо се развиват и адаптират през пролетта, когато започва сезона за мед. Друго отличаващо за този вид пчела е това, че през зимата консумират много малко храна. Пчелните майки вид Карника са много резистентни на заболявания и имат отличен усет за ориентация, което им позволява да пътуват на голямо разстояние, което пък от своя страна обяснява високите им добиви на мед. Характерно за Карника е и факта, че имат доста добри развити навици на поддържане на отлично ниво на хигиена в кошера както и факта, че са изключително издръжливи на крайни промени в климата – от много студен до много горещ и обратно.

Пчелни майки от пчеларска биоферма за мед V&D

Пчелни майки Италианска порода

Италианската жълта пчела е една от най-известните и най-разпространени пчели в цял свят. Това се дължи на някои нейни ценни качества –  събира големи количества мед и восък за нуждите на хората. Имат изключително силно и бързо развиващо се пило! Тя произхожда от областта Лигурия, Италия. Пчеларите и учените ги характеризират като издръжливи, трудолюбиви, мако по-агресивни по-време на преглед, без склонност към роене. Италианската пчела е пригодена за развъждане предимно в райони с обилни запаси от нектар и с топли зими. Характеризират се с по-силна агресия в сравнение с останалите пчелни породи. 

В сравнение с другите видове, италианската пчела е по-едра и се вижда отдалече. Тя успешно се аклиматизира в различни райони. Положително нейно качество е дължината на хоботчето й, което варира от 6,3 до 6,6 мм. В състояние е да използва голям брой разнообразни цветове с дълбоки нектарници, които другите пчели не могат да достигнат. Притежава добър строителен инстинкт и изгражда много восъчни пити, а събраният мед запечатва с бели восъчни капачета.

Италианските майки започват много рано с увеличаване производството на пило. Те са склонни да започнат увеличаване на пилото веднага щом прашеца започне да влиза в кошера. 

Италианските пчели са еталон за медодобив. Италианките имат склонност да не събират нектар през хладните и облачни дни. Така че, ако имате хладни и облачни пролетни сезони вашето производството на мед ще бъде по-ниско.

Опитът на Пчеларска биоферма V&D:

Нашите италианки са с цвят от светложълти до оранжеви. Те са много продуктивни и не се роят толкова, колкото останалите видове. Имат добро ниво на хигиена в кошера.

Имат голям усет за пашата в района. Не обичат студа. Майките са по-едри и имат значително по-дълга продължителност на раждането – поне до 3-4 години. Характерно при тях е, че много бързо се развиват на пролет, което позволява на пчеларя да се подготви за ранни отводки. Пчелите майки са издръжливи на външните климатични условия, топлината не ги притеснява и издържат. Най-важното за този вид е, че имат много ниска склонност на заболеваемост.

Казано обобщено – бързо се развиват, издържат на горещини, по-малко ройливи са, имат много ниска склонност на заболеваемост, намират отлично паша в близост до тях и имат изключително силно пило. 

Пчелни майки Италианска порода

Пчелни майки вид Местна пчела

БМП (Българската Медоносна Пчела) или както е по-правилно и разпространено да се нарича – Местна Медоносна Пчела.

Местната пчела складира хранителните си запаси едновременно в плодника и в магазинните наставки.

Спрямо климатичните условия в страната ни, местната пчела издържа както на високи, така и на ниски температури, което значително спомага да презимува доста добре. Пчелите охраняват добре гнездото си и не е отбелязана склонност към кражби в чужди семейства.

Едно от най-важните качества е местната пчела е нейната икономичност. Една местна пчела работничка няма да излети да търси нектар далеч, ако преди това не се е върнала някоя разузнавачка, която да каже има ли паша, в каква посока се намира и на какво разстояние от кошера. Това значително оптимизира тяхната работа.

Пчелни майки Местна пчела

Важно е да поясним, че за всеки район и пчелин майките са приобщени по специфичен и различен начин.

Може да научите повече за сравнението между Карника и Италианската пчела тук.

Пчелни майки вид Карпатска пчела

Едно от основните качества на карпатската пчела е нейната устойчивост на паразити и болести. Като се има предвид, че има нарастващ брой патологии, засягащи голям брой колонии по целия свят, тази характеристика на карпатската медоносна пчела не бива да се пренебрегва.

Като цяло този вид пчели са устойчиви на различни климатични условия и региони. Освен това тази порода се характеризира и с висока продуктивност. Карпатските пчели реагират спокойно към хората и изобщо не са агресивни. Този вид пчели обработват големи площи, от които да събират мед. Породата не е склонна към роене. И не на последно място, те създават и развиват семейства бързо през пролетта.

Абонирайте се за седмични новини и промоции
Последвайте ни